недеља, 5. септембар 2010.

Nagrada “Meša Selimović” otišla u ruke Mirjane Đurđević




TUZLA - Na 10. medjunarodnim književnim susretima "Cum grano salis" u Tuzli, u subotu uveče je saopšteno da je nagradu "Meša Selimović" dobio roman "Kaja, Beograd i dobri Amerikanac" srpske književnice Mirjane Djurdjević.
U konkurenciji je bio roman i „Tri slike pobede" Zvonka Karanovića, oba u izdanju beogradske "Lagune". Ostala tri romana koja su ušla u finale su, iz BiH, „Pjesme divljih ptica" Enesa Karića i „Sedam strahova" Selvedina Avdića, iz Hrvatske je jedan roman - „Unterstadt" Ivane Šojat Kuči, dok ove godine u užem izboru nije bilo kandidata iz Crne Gore.
Odluku je doneo peteročlani žiri u sastavu: Stevan Tontić, Alma Denić Grabić, Zdenko Lešić, Angela Rihter i predsednik Miljenko Jergović.
Romani su, kako je saopštio žiri, u pogledu tematike, u strukturlanom smislu, ali i obradi priče, veoma raznovrsni.

Autorka pobedničkog romana iskazuje svoju skromnost kada kaže da se nagradi Meša Selimović nije nadala jer se njen roman ipak bavi nekom dalekom prošlošću, dok ostali nominovani romani se bave daleko ozbiljnim stvarima.

”Uopšte nisam očekivala da mogu da dobijem nagradu zbog toga što se svi ti romani bave ozbiljnim stvarima i bave se našom neposrednom prošlošću. Moj roman se bavi nekom dalekom prošlošću i jednom malom religijskom zajednicom koja je živjela na ovim prostorima u jednom lepom suživotu sa svima nama. Ako je to moglo da dobije nagradu znači da nam je svim mnogo bolje i da počinjemo i mi da se bavimo normalnim stvarima”, kazala je spisateljica Mirjana Đurđević.


Nagrada za roman sa govornog područjima Srbije, Crne Gore, Hrvatske i BiH sastoji se od statue "Mastionica i pero" i 7000 konvertibilinih maraka.
Odluka o dobitniku za najbolji roman objavljen u 2009. godini na prostoru BiH, Hrvatske, Crne Gore i Srbije, saopštena je u Kristalnoj dvorani hotela "Tuzla".(Tanjug)

Нема коментара: