среда, 15. септембар 2010.

Kikinda short na beogradskom Sajmu knjiga
Debitanti na 55. Sajmu knjiga

Na 55. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu, koji će ove godine biti održan od 25. do 31. oktobra, prvi put će učestvovati izdavači iz Holandije i Slovačke.
Predsednik Upravnog odbora Beogradskog sajma knjiga Željko Ožegović rekao je da se konačan spisak domaćih i inostranih izdavača na ovogodišnjoj manifestaciji još ne zna jer i dalje stižu prijave, ali je naglasio da će njihov broj, uprkos opštoj finansijskoj krizi, ostati na prošlogodišnjem nivou.

Prošle godine na Sajmu je učestvovalo više od 800 izdavača iz Srbije i još 23 zemlje, na čelu s Grčkom koja je bila počasni gost manifestacije.

Među već tradicionalnim gostima iz inostranstva, pored izdavača iz regiona, jesu i predstavnici Kanade, Francuske, Italije, Japana, Kine, Rusije, Velike Britanije, Nemačke i drugih zemalja.

Ovogodišnji počasni gost Sajma knjiga u Beogradu je Švedska, koja će se srpskim čitaocima predstaviti projektom "Glasovi Švedske".

Sajam knjiga će prema najavi organizatora ove godine, u programskom smislu, biti posebno posvećen čitaocima mlađih generacija.

Među novim programima ovogodišnjeg sajma biće pesnički maraton i maraton kratke priče koji se organizuje u saradnji s Festivalom "Kikinda Short", a u pripremi su i poetske i strip radionice, mala škola prevođenja i drugi sadržaji namenjeni mlađoj publici.

Pored već tradicionalnog Foruma koji obuhata tematske skupove vezane za savremene probleme u izdavaštvu, i ove godine, po drugi put, biće priređeni razgovori s piscima u programu "Ćaskaonice".

"Trudimo se da ukažemo mlađim čitaocima na važnost knjige i na njen značaj za obrazovanje. U skladu s tim organizovali smo prošle godine razgovor na temu odnosa knjige i savremenih medija, a sličan skup imaćemo i ove godine", rekao je Ožegović.

Prema njegovim rečima, s obzirom na pozitivne reakcije izdavača i posetilaca, biće zadržan generalni koncept rasporeda izlagača, uveden prošle godine, prema kojem su izdavači konačno razdvojeni od knjižara.
U Hali 1 izd avači će moći da izlažu i prodaju isključivo svoja izdanja, Hala 4 biće namenjena domaćim i inostranim izdavačima i knjižarima, kao i prodavcima antikvarnih knjiga, dok će u Hali 2 biti smeštene državne ustanove, nacionalni štandovi inostranih
izdavača i izdavača školskih i stručnih knjiga.

U posebnom prostoru Hale 2, održavaće se prateći programi, promocije knjiga, forumi, tribine, radionice za decu i mlade.

"Želimo da u pratećim programima, na kojima se pokreću važne teme vezane za status knjige i izdavaštva, učestvuje što veći broj posetilaca, tako da ćemo se potruditi da prostor za njih bude nešto dostupniji nego prošle godine, bliži ulazu u Halu 2", rekao je
Ožegović.

Sajamski žiri ove godine će dodeliti po dve sajamske nagrade u tri kategorije - za najboljeg izdavača, izdavački poduhvat i dečju knjigu, a biće dodeljena i nagrada "Dositej Obradović" inostranom izdavaču za međunarodnu promociju srpske književnosti.

"I ove godine ćemo pomoći izdavačima tako što ćemo sufinansirati dolazak nekih od značajnih gostiju Sajma", naglasio je Ožegović.

Prošle godine preduzeće Beogradski sajam je za gostovanje inostranih pisaca izdvojilo 1,5 miliona dinara, plaćajući polovinu troškova njihovog boravka u Beogradu.

Upravni odbor Međunarodnog sajma knjiga u Beogradu prihvatio je predlog Portugala, Brazila i Angole da naredne godine budu počasni gosti manifestacije, kao jedinstveno
jezičko područje.

Нема коментара: