петак, 22. октобар 2010.

Marton Kikinda šorta na Beogradskom sajmu

Maraton kratke priče na Sajmu knjiga

Festival kratke priče Kikinda Short će tokom sajamskih dana predstaviti više od petnaest stranih i domaćih pisaca. U četvrtak i petak, 28. i 29. novembra, s početkom od 14 časova u Sali Borislav Pekić svoje kratke priče će čitati i britanska autorka Sofi Kuk: „Stvarno se radujem ću učestvovati na Sajmu knjiga u Beogradu. Odlično je i što ću upoznati puno novih srpskih pisaca, a naročito mi je drago to što ću ponovo videti stare prijatelje sa Kikinda šorta. U ovom trenutku sam naročito zainteresovana za tekstove kojima je u fokusu rasprava o književnosti: oduvek sam uživala u esejima pisaca poputu Tolstoja ili Hakslija. Nadam se da ću ovoga puta saznati nešto više o esejističkoj literaturi o srpskoj književnosti.’’

Organizatori žele da čuvenu atmosferu Kikinde prenesu i na beogradski Sajam.’’Tokom godine nam se neprestano javljaju ljudi i govore kako se rado sećaju dana provedenih u Srbiji, neki od njih čak govore da im je to uteha u tužnim periodima”, kaže Srđan Papić, koordinator festivala.’’Namera nam je da taj duh pokažemo i na Sajmu.”

Autori će se smenjivati u brzom ritmu, svako od njih će čitati na svom jeziku dok će prevod priča, ukoliko je potreban, biti prikazivan na video bimu. Autori će čitati priče sa festivala, ali i nove tekstove. Ko god želi da vidi šta je kratka priča danas, ne samo kod nas već i u širim okvirima, trebalo bi da se popne do Sale Borislav Pekić, ističu organizatori.

Pored Sofi Kuk, svoje kratke priče čitaće još slovenačka književnica Vesna Lemaić, Rade Jarak i Andrija Škare iz Hrvatske, Dimitar Samardžijev i Vladimir Martinovski iz Makedonije, te autori iz Srbije Slobodan Bubnjević, Igor Marojević, Nenad Šaponja, Miloš K. Ilić, Biljana Ćućko, Mirjana Đurđević, Vule Žurić, Čarna Popović, Mihajlo Pantić i Srđan Srdić.

Нема коментара: