уторак, 14. април 2009.

Otrovno mleko maslačka


Otrovno mleko maslačka
Vide Ognjenović u Arhipelagu


Otrovno mleko maslačka, knjiga priča Vide Ognjenović nagrađena Andrićevom nagradom za najbolju pripovedačku knjigu godine, upravo je doživela novo izdanje. Knjiga je objavljena u ediciji „Zlatno runo“ Izdavačke kuće Arhipelag, čiji je Vida Ognjenović ekskluzivni autor. Pogovor ovom izdanju knjige Otrovno mleko maslačka napisao je književni kritičar Mihajlo Pantić.
Premijerno predstavljanje novog izdanje knjige priča Otrovno mleko maslačka biće u Novom Sadu, na javnom čitanju Vide Ognjenović u Galeriji Matice srpske 15. aprila u 18 časova. Čitanje i razgovor sa čitaocima odvija se u okviru Trećeg međunarodnog festivala proze u Novom Sadu – Prozefest. U četvrtak 16. aprila u 11 časova Vida Ognjenović će, zajedno sa Đerđom Konradom, u Svečanoj sali Gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj“ razgovarati sa učenicima ove gimnazije.
Prepoznata u kritici kao vrhunski izraz književne evokacije, knjiga priča Otrovno mleko maslačka na sugestivan način obnavlja izrazite ljudske sudbine, kulturne i društvene epohe, minule svakodnevice i časove epifanije u njima, a sve to uspostavljajući nesvakidašnji srednjoevropski i panonski horizont moderne srpske književnosti. U pričama Vide Ognjenović pulsira uzbudljiv život i događaji izrazite punoće. Pripovedajući ono što je vredno priče i čineći to bogatim, raskošnim i književnom funkcionalnim jezikom, proze Vide Ognjenović predstavljaju izraz poverenja u priču i posvećenosti zadovoljstvu, vedrini i smislu pričanja. Otuda Otrovno mleko maslačka jeste jedna od najboljih knjiga priča u srpskoj književnosti novijeg vremena.

Нема коментара: