среда, 8. април 2009.

Nagrada za Jelenu Lengold

Nagrada “Biljana Jovanović“ za

Jelenu Lengold i knjigu „Vašarski mađioničar“

Nagrada „Biljana Jovanović“ za 2008. godinu dodeljena je Jeleni Lengold za knjigu priča „Vašarski mađioničar“ u izdanju „Arhipelaga“ iz Beograda. Odluku o nagradi jednoglasno je doneo žiri u sastavu: Božo Koprivica (predsednik), Vladislava Gordić Petković, Ana Ristović, Milan Đorđević i Milovan Marčetić.

Nagradu „Biljana Jovanović“, koja se dodeljuje za knjigu godine u svim književnim žanrovima, osnovalo je Srpsko književno društvo.

U saopštenju Žiri posebno naglašava uverljivost pripovedanja i istančanu psihologiju u pričama Jelene Lengold. „Obazrivo i nenametljivo, a istovremeno potresno i erotski intrigantno, Jelena Lengold analizira slike iz života žene, istražuje tegobne teme starosti i smrti, iščeznuća lepote i gašenja emocija. U poetičkom ključu bliskom Biljani Jovanović, autorka pripoveda o mogućim (a pukim slučajem izbegnutim) tugama i ljubavima, o odlaganom samoubistvu, o neizlečivoj usamljenosti u okruženju bez obeležja, u prostoru gde su politika i istorija pod suspenzijom“, kaže se u saopštenju Žirija.

Nagrada „Biljana Jovanović“ biće uručena Jeleni Lengold na godišnjoj skupštini Srpskog književnog društva.

Нема коментара: