уторак, 1. децембар 2009.

Katapultiranje čitavog Banata i dela Beograda

U organizaciji „Kikinda shorta” pisci iz riječke Udruge „Katapult” predstaviće se u Kikindi, Zrenjaninu, Pančevu i Beogradu tokom druge nedelje decembra.
Oni su mladi, dobri i nisu hteli da čekaju se neko smiluje kako bi im objavio knjigu.
Oni pišu sami, pišu u parovima, pišu u grupi i pišu odlično.
Tea Tulić, Željka Horvat, Alen Kapidžić i Enver Krivac su samo deo ekipe koja u Rijeci oranizuje književni program, radionice kreativnog pisanja, uređivanja knjiga i lekture beletrističkih tekstova.
Do sada su objavili petnestak knjiga, ugostili francuske, srpske, slovenačke i bugarske pisce, gostovali na više festivala, organizovali okrugle stolove...
O svemu tome po malo će reći i puno čitati u Kikindi u sredu, 9. 12. U zrenjanskoj biblioteci su sutradan, 10. 12, dok su petak 11. decembra u beogradskom SKCu i pančevačkom Domu omladine.

Tačan raspored gostovanja:
KIKINDA – sreda, 9. 12. 2009, NB ''Jovan Popović'', 20h
ZRENJANIN – četvrtak, 10. 12. 2009, GNB ''Žarko Zrenjanin'', 20h
BEOGRAD – PETAK, 11. 12. 2009, SKC, mala sala, 15h
PANČEVO – PETAK, 11. 12. 2009, foaje Kulturnog centra, 20h

Više o njima na http://www.katapult.com.hr/


Moje ljetovanje

Pitaš zašto ubijam ose

Bacam kamenje u stijene

I ne hodam po fugama

Zašto pričam sa rakovima

I maltretiram ih

Zašto ne znam hodati u šlapama

Zašto još uvijek gradim tvrđave u plićaku,

nosim slamnati šešir

zašto jedem Bobi flips i čitam Lacana

pitaš me zašto se kupam gola.

Kako da ti objasnim sebe

kada ne razumiješ moje ljetovanje


Željka HorvatBIOGRAFIJE:


Alen Kapidžić (Rijeka, 1974.)

Uređivao i pisao u internom fakultetskom artzinu Off Skroz, uređivao blok proze u studentskom časopisu za kulturu i književnost Iže, surađivao sa studentskim listom Kacot, radio kao novinar na Svid radiju, objavljivao prozne radove u književnim časopisima: Književna Rijeka, Rival, Aleph i Re. Napisao (u suradnji s Enverom Krivcem), grafički pripremio i objavio roman Piknik (1999.); s proznim tekstom E.P. Junk na natječajima Drago Gervais i Biblioteke 90° ušao u uži izbor za nagrade.

Na natječaju za kratku priču Književnog kruga iz Karlovca 2002. osvojio drugu nagradu, 2003. i 2004. ušao među deset najboljih, a 2006. osvojio prvu nagradu.

Na natječaju za kratku znanstvenofantastičnu priču Istrakon 2003. i 2004. uvršten u zbirke priča. 2006. Objavljuje priču Sjekira u SFerakonskoj zbirci Trinaesti krug bezdana. U proljeće 2005. godine, sa Zlatkom Ožanićem i Diegom Sobolom, razradio ideju o pokretanju edicije Katapult namijenjene neafirmiranim piscima i spisateljicama. U ljeto 2005. , kao prvu knjigu u ediciji Katapult,objavljuje roman Smeće (radnog naslova E.P. Junk) napisan u suradnji s Enverom Krivcem i Mišom Novkovićem.

Početkom 2006. s Ožanićem i Sobolom osnovao udrugu Katapult za suradnju u izdavaštvu, gdje je predsjednik i voditelj uredničkog tima. 2007. dobio nagradu za volontera godine grada Rijeke.Tea Tulić

Rođena u Rijeci, 1978. godine. Apsolventica je Fakulteta za Hotelijerski i turistički menadžment u Opatiji. U udruzi Katapult djeluje od 2008. godine kao projektna menadžerica, organizatorica i voditeljica književnih večeri, voditeljica interne biblioteke te čini dio Katapultovog čitalačkog tima.

Voditeljica je projekta "Razgovaraonice" u sklopu kojeg organizira u Molekuli gostovanja poznatih i uspješnih pisaca i spisateljica iz Hrvatske. Također vodi projekt "Katapultura", odnosno promotivne turneje mladih pisaca i spisateljica po Hrvatskoj koji su izdali svoje prvijence u Ediciji Katapult.

Članica je CTHR radne grupe koja ocjenjuje i prati provedbu projekata u Clubture-u (Savez udruga nezavisne kulture- platforma za povezivanje neprofitnih kulturnih organizacija na nacionalnoj razini).

Od nedavno je predsjednica Udruge Katapult. Priprema materijal za vlastitu zbirku kratkih priča i crtica, a dio tekstova će uskoro objaviti u književnim časopisima "Horizont" iz Mađarske i "Ulaznica" iz Zrenjanina.Enver Krivac

Rođen 1976. u Ravnoj Gori. U Rijeci živi od 1994.

Apsolvirao Hrvatski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Rijeci. Od 1997. radi na radiju kao voditelj, dj i urednik. Od 2001. radi kao copywriter i producent radijskih reklama.

Sa Alenom Kapidžićem koautor je romana «Piknik» (Kacot, 1999.), a sa Kapidžićem i Mišom Novkovićem romana «Smeće» (Zigo, 2005.). Autor je zbirke stripova «Priče iz Ž+K! (Zigo, 2008.), a trenutno završava svoj roman prvijenac «Ulica Helen Keller» (Zigo, 2009.).

Član je i jedan od pokretača udruge Katapult u sklopu koje se bavi uredništvom.

Bavi se elektronskom glazbom pod aliasom Flathill Airlines (www.myspace.com/flathillairlines) i glazbenom kritikom (kraljevskipuding.blog.hr).Željka Horvat Zhe

Rođena je 25. veljače u Čakovcu. U 2005. godine izdala je prvu zbirku pjesama „I zvijezde se smiju krhkosti“. Nakon toga strpala prnje u torbu i doselila u Rijeku. Naredne godine (2006.) sudjelovala je na manifestaciji za mlade pjesnike DHK-a. Odazvala se i pozivu da sudjeluje na festivalu mladih pisaca „Pontes“ na Krku. Iste godine dobila je 3. nagradu „Književnog kruga Karlovac“ za kratku priču „Kauboj u crvenom golfu“.

Pjesme su joj uvrštene u Katapultovu zbirku suvremenog ženskog stiha „Ima i boljih stvari od suhe odjeće“. Objavljivala u časopisu Zoon Poeticon, te časopisu Re, te čitala na mnogo književnih večeri, većinom po kafanama, po Rijeci, Čakovcu, Puli. Upravo organizirala festival KUFer sa izvrsnom ekipom.

Trenutno je sretna studentica hrvatskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Rijeci, i obožava ironiju, nogomet, djecu i čokolino.

Нема коментара: