понедељак, 18. мај 2009.

Škotska počasni gost četvrtog KIKINDA SHORTa


Škotska počasni gost četvrtog KIKINDA SHORTa


Četvrti festival kratke priče KIKINDA SHORT održaće se od 25. do 28. juna u Kikindi i Beogradu. Škotski pisci Sofi Kuk, Rodž Glas i Alan Biset biće specijalni gosti ovogodišnjeg okupljanja. „Kikindu mi je preporučio Piter Hobs koji je učestvovao na festivalu prošle godine. Rekao mi je da tu postoji vrlo dinamična i mlada scena interesantnih pisaca, a i da su ljudi veoma gostoprimljivi.”, izjavio je Rodž Glas, pisac čiju je knjigu o Alazdejr Grej časopis The Independent proglasio „Biografijom godine” u 2008. „Neprijatno mi je da priznam, ali mi ovde veoma malo znamo o piscima iz Jugoistočne Evrope.”, kaže Glas. „Pošto je engleski internacionalni jezik, naši izdavači su pomalo lenji da traže dobre autore izvan Velike Britanije. Nadam se da ću u Kikindi saznati nešto novo o piscima iz regiona i da ću se vratiti nazad sa dobrim preporukama.”

Alan Biset, pisac čiji je roman „The Incredible Adam Spark” londonski Time Out proglasio za „Knjigu nedelje”, donekle je upoznat sa ovdašnjom književnom scenom: „Prošle godine sam učestvovao na festivalu Europske kratke priče u Hrvatskoj gde sam se upoznao sa nekim piscima sa Balkana. Takođe se radujem što ću saznati nešto više o Ivi Andriću, Borislavu Pekiću i Danilu Kišu, piscima koji su prevedeni na engleski. Ali očekujem i nekoliko zanimljivih dana, sa večernjim druženjima i prijatnim razgovorima. Biti sa pametnim ljudima uvek predstavlja zadovoljstvo.”

Pored autora iz Škotske, na ovogodišnjem KIKINDA SHORTu pojaviće se više od dvadeset prvenstveno mlađih autora iz Austrije, BiH, Hrvatske, Italije, Mađarske, Makedonije, Slovenije i Srbije.

Biografije učesnika mogu se naći na adresi bloga festivala.

U okviru promovisanja festivala planirano je nekoliko događaja. Prvi od njih je tribina na Filološkom fakultetu, zakazana za petak, 22. maja sa temom „KIKINDA SHORT – zbog čega?”

Predstavnik sweet 60’s generacije biće Igor Marojević, pisac/kritičar koji dovodi gosta iznenađenja je urednik zagrebačkog Quoruma Slađan Lipovec dok je domaćin festivala Srđan V. Tešin.

Organizator festivala je Narodna biblioteka „Jovan Popović” iz Kikinde.

Нема коментара: