четвртак, 14. мај 2009.

Malkoč pobedio na Večernjakovom konkursu

Zoran Malkoč pobjednik natječaja za kratku priču

Priča Zorana Malkoča 'Kad sam bio bako Pila, mrtva, a u najboljim godinama' dobila je prvu nagradu na 44. 'Večernjakovom' natječaju za kratku priču 'Ranko Marinković'.

Drugu nagradu i osam tisuća kuna dobio je Roman Simić Bodrožić za priču 'Dvoje djece', a treću nagradu i pet tisuća kuna Marina Šur-Puhlovski za priču 'Zovem se Marta'.

Laureat Zoran Malkoč, vlasnik antikvarijata u Novoj Gradiški koji se u književnost otisnuo romanom 'Kao kad progutaš brdo balona', za nagrađenu je priču dobio 30.000 kuna.

Riječ je o mekanom hororu ili bizarnoj priči, malo luckasto, spretno i nenametljivo ispričanoj, stoji u obrazloženju Ocjenjivačkog suda koji čine književnik Slobodan Novak, profesor na Filozofskom fakultetu Krešimir Nemec, književnik i kritičar Tomislav Sabljak, književnica Sanja Pilić te Branka Primorac, predsjednica Ocjenjivačkog suda i predstavnica 'Večernjeg lista'.

To je izvorna, tipično novinarska novela, čitka i lijepo izvedena do diskretnog kraja, s pravim literarnim odmakom od realnosti. Posebno valja istaknuti njezin izvoran šarm i autorski rukopis, navodi se u obrazloženju.

Na natječaj je pristiglo rekordnih 617 priča, od kojih je odabrano 50, a u najuži izbor ušlo je 10 najboljih, rekla je Primorac. 'Brzo smo se složili oko nagrađenih i odluka je bila jednoglasna', dodala je.

Među deset najboljih su i priče Robija Selana, Nenada Šepića, Slavice Stojan, Julijane Matanović, Zorana Katića, Roberta Roklicera i Željka Senečića.

Glavni urednik 'Večernjeg lista' Goran Ogurlić najavio je da bi se iduće godine 50 odabranih priča iz natječaja moglo i 'ukoričiti'. (Hina)

Нема коментара: