петак, 7. јануар 2011.

KNJIŽEVNI KONKURSI

Konkurs za Rukopise 34


Dom omladine Pančevo i ove godine je raspisao konkurs za Zbornik poezije i kratke proze mladih sa prostora eks-Ju – „Rukopisi 34“.

Konkurs će biti produžen do 10. februara 2011. godine, a pravo učešća imaju sve devojke i mladići od 15 do 27 godina koji pišu na jezicima bivših ex-Ju republika.

Treba poslati tri pesme ili tri priče dužine do četiri kucane strane (dakle, do 10 000 karaktera, veličina fonta 12), potpisane punim imenom i prezimenom, godinom rođenja, adresom, brojem telefona i i-mejlom na adresu: Dom omladine, Svetog Save 10, 26 000 Pančevo, Srbija, odnosno na mejl: zbornikrukopisi@gmail.com.

,,Rukopisi 34″ izaći će iz štampe do maja 2011. Autorima iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, Makedonije i Crne Gore koji ne budu bili u mogućnosti da dođu na promociju Zbornika, primerci će biti poslati poštom. 
Raspisan konkurs za nagradu “Biljana Jovanović”


Srpsko književno društvo (SKD) raspisalo je konkurs za Nagradu “Biljana Jovanović”, za prozna, pesnička i dramska dela objavljena 2010. godine, saopštio je danas Upravni odbor SKD-a.

Nagrada se sastoji od povelje i novčanog iznosa.

Knjige u tri primerka treba poslati na adresu: Srpsko književno društvo, Beograd, Francuska 7, najkasnije do 17. Janara 2011. godine.

Ime dobitnika nagrade biće objavljeno sredinom marta.

Konkurs stanice BBC za radio dramu

BBC želi tvoju dramu – sa ovom rečenicom čuvena engleska televizijska i radio stanica poziva pisce radio drama koji nisu građani Ujedinjenog engleskog kraljestva da šalju svoje radio drame i tako ućestvuju na tom avdiu svetskom konkursu. Pravo imaju samo negrađani UK i radio drame trebaju biti napisane ili provedene na engleski jezik. Sa prevodom će se smatrati da je engleski jezik vaš drug jezik odnosno da je radio drama već napisana na jednom od nacionalnih jezika, a sa prevodom dobila je status provedene engleske radio drame, kojoj je engleski jezik drugi jezik.

Prijavljivanje radio drama traje do 31. marta 2011.

Tematski nema ograničenja ali imajte na umu da radio drama svoje događanje i dramski sukob gradi na zvučnoj sliki koja uključuje pored dialoga i zvekete, šumove, zvukove savremenog ili nekadašnjeg sveta i prirode. Radio drama traži pored književnog nadahnuća i nekoliko tehničkog znanja. A i dužina radio komada ovog konkursa tempirana je na šestdeset minuta radiofonične izgradnje. Biće podeljene dve glavne nagrade: za najbolju englesku radio dramu kojoj je engleski jezik prvi i za najbolju englesku radio dramu kojoj je engleski drugi jezik ( prevod nacionalne radio drame ). I za jednu kao drugu kategoriju novčana nagrada snosi 2500 funtov (oko 3000 evra ). Podeljene biće i nagrade piscima radio komada iz pojedinih kontinenata, a najbolji pisci ove literarne izražajne forme dobit će mogućnost da prisustvuju realizaciji svojih radova. Putovanje u Englesku biće znak gostoprimstva najboljim piscima ovog žanra.

Prijavljivanje na konkurs vrši se na internetnoj stranici http://www.bbc.co.uk. U postupku prijavljivanja ne zaboravite napisati prevodioca, ako niste sami prevodili ili priredili svoju radio dramu.

* Tekst ovog konkursa dobili smo zahvaljujući prevodu i dobroj volji slovenačkog pisca Primoža Vresnika, kome se zahvaljujemo na uloženom trudu i entuzijazmu.
Natječaj SC-a za mlade pjesnike

Studentski centar u Zagrebu, u sklopu ovogodisnjeg Velesajma kulture u siječnju, organizira radionicu tiska, a uz nju i priliku mladim pjesnicima da svoje neobjavljene radove objave na fanzinima koje će polaznici marljivo izradjivati. Uz objavu nudimo i priliku da Vaše stihove čuje i šira publika na pjesničkoj večeri u prostorima Studentskog centra - čitat će glumci, a Vi ste takodjer pozvani da nam se pridružite i uveličate događaj svojim prisustvom. Sva pitanja i stihove šaljite marljivo na sckreket@gmail.com Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript do 11.1.2011. za Velesajam kulture, ali ne zaboravite tu adresu ni nakon 11.1. jer Vas uvijek možemo pozvati kao gosta na Radio SC u emisiju Kreket, i pročitati nešto što ste napisali.
Aquarius objavljuje natječaj za kratku priču s temom iz prodavaonica glazbe

Aquarius Music Shop objavljuje natječaj za kratku priču s temom iz prodavaonica glazbe, odnosno prostora za trgovinu pločama, CD-ovima, kazetama i svim onim što spada u asortiman prostora koji se na engleskom jeziku naziva 'record store'. Zbirka priča u koju će biti uvršteni odabrani radovi bit će objavljena 16. travnja 2011., na Međunarodni dan prodavaonica ploča (Record store day).


Budući da je natječaj regionalnog karaktera, i zbirka će biti u prodaji u regionalnim prodavaonicama ploča i knjižarama. Osim priča odabranih iz natječaja, u zbirku će biti uvrštene priče uglednih autora iz regije.

Uvjeti natječaja su:


- u natječaju mogu sudjelovati svi stanovnici svijeta osim članova komisije
- od autora se traži kratki prozni tekst na hrvatskom, bosanskom, srpskom ili crnogorskom jeziku
- radovi moraju zadovoljavati kriterij dužine od tri do sedam kartica teksta (5.400 - 12.600 znakova)
- radovi ne smiju biti prije objavljivani, niti samostalno niti kao dio nekog dužeg proznog teksta
- prijava se vrši slanjem priče u tekstualnom obliku *doc, *docx ili *txt na e-mail adresu kratkaprica@cedeterija.hr Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript
- obavezni podaci o autoru priče koji trebaju biti poslani u tijelu e-maila su: ime i prezime, adresa stanovanja (grad, država, ulica i kućni broj) i kontakt telefon

Nepotpune prijave neće su uzeti u obzir.

Natječaj je otvoren do, zaključno, 13. veljače 2011. godine.

Komisija u sastavu: Mojca Piškor, Nenad Bartolčić, Saša Drach, Kruno Lokotar i Gordan Muratović odabrat će najmanje pet, a najviše deset priča za uvrštenje u zbirku, a tri najbolje bit će nagrađene.

Prva nagrada je komplet od 15 najvećih albuma popularne i jazz glazbe na gramofonskim pločama po izboru Aquarius Music Shopa.

Druga nagrada je komplet od 10 najvećih albuma popularne i jazz glazbe na gramofonskim pločama po izboru Aquarius Music Shopa.

Treća nagrada je komplet od 5 najvećih albuma popularne i jazz glazbe na gramofonskim pločama po izboru Aquarius Music Shopa.

Prijavom na natječaj autori se obavezuju da za vrijeme trajanja natječaja priču neće objaviti ni na koji način, da je neće slati na druge natječaje i da će uvrštenjem u zbirku ustupiti sva autorska prava nakladničkoj kući Aquarius Records za trajno korištenje u Republici Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori.

Autor zadržava pravo da, šest mjeseci nakon objave u zborniku Aquarius Music Shopa, objavi priču u svojoj zbirci. Svaki objavljeni autor dobiva i dva primjerka knjige.N A T J E Č A J za književne nagrade «Fra Grgo Martić» i književnu stipendiju „Writers in residence“ za 2011. godinu

Članak 1.

Književnu nagradu «Fra Grgo Martić» utemeljila je istoimena Zaklada/Fondacija, s ciljem poticanja književnog stvaralaštva te poboljšanja materijalnog položaja književnih stvaralaca.
Članak 2.

Književna nagrada «Fra Grgo Martić» dodjeljuje se za: 1) najbolju zbirku poezije, 2) najbolju knjigu proze (roman, priče/novele, putopisi), 3) najbolju zbirku poezije (prvijenac) autora koji dosad nisu objavili knjigu poezije, 4) najbolju knjigu proze (prvijenac) autora koji dosad nisu objavili knjigu proze, i 5) kraći književni rad (bilo kojeg žanra) ili književnu studiju inspirirane likom i djelom fra Grge Martića ili Bosnom Srebrenom, 6) književni rad iz oblasti književnosti za djecu bez obzira na žanrovsku pripadnost.

U kategoriji 7 se, u suradnji sa Udrugom „Kurs“ (Split), dodjeljuje jednomjesečna književna stipendija „Writers in residence“ u Splitu za književnike i književne prevoditelje.

Sve nagrade dodjeljivat će se za dosad neobjavljena djela (rukopise). U kategoriji 3 i 4 pravo sudjelovanja imaju književnici do 35 godina starosti.

Članak 3.

Radovi i prijave primaju se do 31. ožujka/marta 2011. godine. Rezultati će biti objavljeni na web stranici (www.fragrgomartic.com) i na posebnoj konferenciji za novinare, a nagrade dodijeljene na završnoj manifestaciji koja će biti održana u rujnu/septembru 2011. godine u Kreševu.

Članak 4.

Na osnovi odluke Upravnog odbora, iznosi nagrada za 2011. godinu su sljedeći: za nagrade pod brojem 1 i 2 po 7.000 KM, za nagrade pod brojem 3 i 4 po 1.000 KM, a za nagrade pod brojem 5 i 6 po 2.000 KM.

U iznos nagrada ugrađen je i honorar za objavljivanje knjige.

Članak 5.

Autori nagrađenih rukopisa obvezuju se na ustupanje prava na prvo objavljivanje nagrađenih djela, a Fondacija/Zaklada obvezuje se na objavljivanje djela u roku od šest mjeseci od objavljivanja rezultata natječaja.

Članak 6.

Pravo natjecanja u svim kategorijama imaju svi državljani Bosne i Hercegovine, izuzev članova Upravnog odbora i Ocjenjivačkog suda/Žirija, te članova njihovih obitelji.

Rukopisi i prijave moraju biti napisani na nekom od jezika naroda Bosne i Hercegovine.

Rukopise ocjenjuje Ocjenjivački sud/Žiri, imenovan od Upravnog odbora Zaklade/Fondacije, a prijave za književnu stipendiju razmatra Upravni odbor.

Članak 7.

Natječaj za kategorije od 1 do 6 je anoniman, a nijedan dio rukopisa ne smije biti prethodno objavljen. Rukopisi se šalju u tri primjerka, pod šifrom. Šifra mora biti čitko ispisana na vanjskoj strani omotnice u kojoj se rukopis šalje, kao i na prvoj stranici rukopisa na kojoj treba stajati i naznaka u kojoj kategoriji se autor natječe.

Uz rukopis se prilaže i zapečaćena kuverta, na čijoj vanjskoj strani također mora biti ispisana šifra, a u kuverti priloženi adresa, telefon, kopija osobne iskaznice/lične karte autora i kratke bio-bibliografske bilješke. U omotnici mora biti i CD s kompletnim rukopisom knjige. Kuverte s podacima o autorima otvaraju se komisijski, u prisutnosti svih članova Ocjenjivačkog suda/Žirija, nakon što Ocjenjivački sud/Žiri donese odluku o nagrađenim rukopisima.

Članak 8.

Prijave za kategoriju 7 moraju sadržavati:
1. životopis
2. punu adresu, kontakt telefon i e-mail adresu,
3. popis objavljenih djela (posebna izdanja i radovi u književnim časopisima),
4. kratak opis planova rada u Splitu,
5. pismo preporuke izdavača ili nekog od udruženja/udruga pisaca ili udruženja/udruga prevoditelja.

Članak 9.

Radovi (za kategorije 1 do 6) i prijave (za kategoriju 7) šalju se na adresu: Književna zaklada/fondacija «Fra Grgo Martić», Polje b.b. (Zgrada «Boreasa»), 71260 Kreševo, Bosna i Hercegovina, s naznakom: Za Književnu nagradu «Fra Grgo Martić» (kategorije 1 do 6) ili Za književnu stipendiju „Writers in residence“ (kategorija 7).
DRUGI PROGRAM RADIO BEOGRADA

– REDAKCIJA DRAMSKOG PROGRAMA –


raspisuje javni anonimni konkurs za radio dramska dela:


I ZA ORIGINALNU RADIO DRAMU
Prva nagrada u iznosu od 80 000 dinara
Druga nagrada u iznosu od 60 000 dinara

II ZA ORIGINALNU RADIO DRAMU ZA DECU
Jedna nagrada u iznosu od 60 000 dinara

III ZA APSTRAKTNI OBLIK RADIOFONIJE
(ZVUČNI EKSPERIMENT)
Jedna nagrada u iznosu od 30 000 dinara

IV ZA DOKUMENTARNU RADIO DRAMU
Jedna nagrada u iznosu od 30 000 dinara

V ZA DRAMSKU MINIJATURU
Jedna nagrada u iznosu od 15 000 dinara

Pravo učešća na konkursu imaju svi državljani Srbije.
Autori su dužni da dela dostave u tri otkucana primerka (sa proredom – 28 redova po stranici), ukupne dužine za radio dramu do 30 stranica, za radio dramu za decu do 25 stranica, a za dramsku minijaturu do 5 stranica. Za treću kategoriju potrebno je dostaviti projekat koji treba da sadrži okvirne pretpostavke zvučne realizacije, a za četvrtu kategoriju: opis teme, spisak protagonista, opis scena i lokacija i scenosled. Radovi se potpisuju šifrom, (rešenje šifre dostaviti uz tekst u zatvorenoj koverti), a autorstvo se dokazuje istovetnom kopijom teksta.

Dela se dostavljaju na adresu:
Radio Beograd – Dramski program
Hilandarska 2 a
11000 Beograd

sa naznakom: KONKURS ZA ORIGINALNU RADIO DRAMU, ili KONKURS ZA ORIGINALNU RADIO DRAMU ZA DECU ili KONKURS ZA APSTRAKTNI OBLIK RADIOFONIJE, ili KONKURS ZA DOKUMENTARNU RADIO DRAMU, odnosno KONKURS ZA DRAMSKU MINIJATURU.

Rok za predaju rukopisa je 15. februar 2011. godine.
Na konkurs ne smeju biti poslata već objavljena ili emitovana dela.
Rukom pisana kao ni potpisana dela žiri takođe neće razmatrati.

Radio Beograd će u svim kategorijama imenovati tročlane žirije. Žiriji su obavezni da rezultate saopšte 30 dana nakon zaključenja konkursa – u emisijama Radio Beograda i u dnevnoj štampi.KNJIŽEVNA OMLADINA SRBIJE


* KNJIGE KULTURNOG NASLEĐA/ OSTAVŠTINE ZA BUDUĆNOST *
KNJIŽEVNI KONKURS
Književna omladina Srbije iz Beograda je institucija koja postoji skoro 40 godina na polju kulture i književnosti, gde se mladi pisci i drugi kreativni ljudi organizuju i svestrano deluju na razvoj umetnosti, pre svega književnosti.
U našoj izdavačkoj kući, svoja prva književna dela i radove objavilo je većina velikih književnih imena, kao što su: David Albahari. Svetislav Basara, Vladeta Jerotić, Isidora Bjelica, Milovan Danojlić, Edvard Strahura, Boris Lazić i mnogi drugi.

Objavljen je III konkurs za književnu nagradu “Pegaz” za 2011. godinu.
Na konkurs slati neobjavljene rukopise u jednom primerku, u kategoriji sledećih žanrova:
1.roman
2.poezija
3.zbirka kratkih priča
4.drama
5.esej
6.memoari
7.monografija

Pravo učešća imaju neafirmisani autori koji:
- nisu do sada objavljivali svoja dela,
- pišu na srpskom jeziku
- žive u Srbiji ili van nje i
- bez obzira na starosnu dob.
Rok za slanje radova je 1. oktobar 2011. godine.
Rukopisi koji pristigli na osnovu konkursa budu objavljeni u toku trajanja samog konkursa, ući će u izbor za dodelu nagrada koje se sastoje od:
-novčane nagrade
-statue ,, Pegaz,, i
-Povelje
Sve radove slati u elektronskoj formi na mail:world.media.team@gmail.com
ili direktno na adresu Književne omladine: Dobrinjska 11 Beograd 11000

Uz poslati rukopis, priložiti i osnovne podatke o autoru kao i broj fiksnog ili mobilnog telefona.
Sve dodatne informacije možete dobiti na gore navedeni e-mail .

Pridružite nam se i budite deo Književne omladine Srbije!Nagrada grada Beograda

GRAD BEOGRAD, OBAVEŠTENjEO USLOVIMA ZA DODELjIVANjE NAGRADA ZA 2010. GODINU
I – NAGRADA GRADA BEOGRADA

Nagrada grada Beograda dodeljuje se za delo koje predstavlja najvrednije dostignuće u umetnosti, nauci, medicini, arhitekturi i urbanizmu, poljoprivredi, novinarstvu, obrazovanju i sportu.
Nagrada grada Beograda dodeljuje se za herojsko delo.
Nagrada grada Beograda dodeljuje se za dugogodišnji rad i trajan doprinos razvoju grada Beograda.
Nagrada grada Beograda – specijalno priznanje dodeljuje se za izuzetan doprinos u realizaciji događaja od značaja za grad Beograd.
Nagrada se dodeljuje pojedincu ili grupi za zajedničko delo.
Nagrada se može dodeliti istom licu više puta.
Nagradu može dobiti autor koji ima prebivalište na teritoriji grada Beograda najmanje godinu dana.
Nagrada se dodeljuje za delo koje je postalo dostupno javnosti prvi put na teritoriji grada Beograda u periodu od 1. januara do 31. decembra 2010. godine (ne odnosi se na Nagradu grada Beograda za dugogodišnji rad i trajan doprinos razvoju Beograda).

Pod delom koje je postalo dostupno javnosti podrazumeva se:
1. u oblasti umetnosti
- publikovano delo književnog i prevodnog stvaralaštva,
- izvedeno, odnosno prikazano delo na pozorišnoj sceni i drugom prostoru namenjenom za izvođenje pozorišnog dela,
- prikazano filmsko i radio-televizijsko ostvarenje u bioskopskoj dvorani ili emitovano u radio-televizijskom programu,
- izloženo, odnosno prezentovano delo u galeriji i drugom prostoru namenjenom za prezentaciju dela likovnog i primenjenog stvaralaštva, vizuelnih i proširenih medija,
- izvedeno muzičko ili muzičko-scensko delo u koncertnoj ili pozorišnoj dvorani i drugom prostoru namenjenom za izvođenje dela ove vrste;
2. u oblasti nauke
- naučno ostvarenje, odnosno rad u društvenim, humanističkim, prirodnim i tehničkim naukama koji kao rezultat ima nova saznanja i sintezu postojećih u cilju njihove primene, koji predstavlja doprinos razvoju naučne oblasti ili razvoju novih proizvoda, metoda ili tehnoloških postupaka, pod uslovom da je objavljen u naučnoj i stručnoj literaturi, odgovarajućim stručnim časopisima ili drugim načinom javnog saopštavanja,
- pronalazak koji je u skladu sa zakonom kojim se uređuje pravna zaštita pronalazaka, priznat i upisan u zakonom utvrđen registar;
3. u oblasti medicine
- rad ili rezultati izuzetne vrednosti pojedinca, kojima je dao značajan doprinos u razvoju i unapređenju medicine,
- izuzetno delo koje predstavlja doprinos razvoju medicine, pod uslovom da je objavljeno u naučnoj i stručnoj literaturi, odgovarajućim naučnim časopisima ili drugim načinom javnog saopštavanja;
4. u oblasti arhitekture i urbanizma
- realizovano delo iz oblasti arhitekture, urbanizma ili rekonstrukcije objekata,
- urbanistički planovi za koncepciju i metodologiju, pod uslovom da su usvojeni i da je njihova realizacija otpočela;
4a. u oblasti poljoprivrede
- ostvareni izuzetni rezultati u oblasti individualne poljoprivredne proizvodnje i plasmana proizvoda na tržište,
- inovativnost i primena savremenih poljoprivrednih rešenja i standarda u poljoprivrednoj proizvodnji,
- ulaganje u poljoprivredno gazdinstvo i primena novih agrotehničkih mera i tehnologija;
5. u oblasti novinarstva
- vrhunsko ostvarenje pojedinca u novinarstvu ili publicistici, za seriju ili više napisa, televizijskih ili radijskih priloga ili emisija i publicističkih radova o temama od značaja za politički, kulturni, privredni i ukupni društveni život u Beogradu,
- kreativni doprinos uređivanju rubrike, emisije i programa kojima se doprinosi informisanju građana Beograda;
6. u oblasti obrazovanja
- izuzetno delo i rezultat vaspitno-obrazovnog ili instruktivnog rada i rezultat u organizaciji i razvoju školstva Beograda u celini, ili u pojedinim njegovim oblastima;
7. u oblasti sporta
- rad ili rezultati izuzetne vrednosti pojedinca, kojima je dao doprinos afirmaciji, razvoju i unapređenju sporta (vrhunski sportisti – članovi sportskih organizacija iz Beograda, odnosno samostalni profesionalni sportisti za izvanredne rezultate u određenoj grani sporta; sportski stručnjaci, stručnjaci u sportu i naučni radnici za naročito vredne doprinose unapređenju oblasti sporta; sportski radnici za doprinos organizovanju, razvoju i unapređenju oblasti sporta);
8. herojsko delo
9. dugogodišnji rad i trajan doprinos razvoju grada Beograda
10. specijalno priznanje za izuzetan doprinos u realizaciji događaja od značaja za grad Beograd

U jednoj godini dodeljuje se najviše 18 nagrada.
Pravo predlaganja kandidata za nagradu imaju pravna i fizička lica.

Predlog se dostavlja u pisanoj formi, sa obrazloženjem i naznakom nagrade za koju se kandidat predlaže (umetnost, nauka, medicina, arhitektura i urbanizam, poljoprivreda, novinarstvo, obrazovanje, sport, herojsko delo, dugogodišnji rad i trajan doprins razvoju grada Beograda, specijalno priznanje za izuzetan doprinos u realizaciji događaja od značaja za grad Beograd).

Uz predlog se prilaže dokumentacija (dva primerka publikovanog dela, kataloga, kasete, CD, DVD, planovi, projekti, odnosno druga odgovarajuća dokumentacija ako po prirodi stvari delo nije moguće dostaviti; radna biografija kandidata, kritike, stručna mišljenja), koja se nakon odlučivanja o nagradi ne vraća predlagaču.

Predlozi za dodelu Nagrade grada Beograda dostavljaju se Pisarnici Gradske uprave grada Beograda, Trg Nikole Pašića broj 6, sa posebnom naznakom oblasti za koju se predlog predaje i to:
- umetnost, herojsko delo, dugogodišnji rad i trajan doprinos razvoju grada Beograda i specijalno priznanje za izuzetan doprinos u realizaciji događaja od značaja za grad Beograd – Sekretarijat za kulturu,
- nauka i poljoprivreda – Sekretarijat za privredu,
- medicina – Sekretarijat za zdravstvo,
- arhitektura i urbanizam – Sekretarijat za urbanizam,
- novinarstvo – Služba za informisanje,
- obrazovanje – Sekretarijat za obrazovanje,
- sport – Sekretarijat za sport i omladinu.

Rok za podnošenje predloga za dodelu nagrade grada Beograda je 20. februar 2011. godine.

Odluku o dodeli nagrade grada Beograda donose odgovarajuće komisije za dodelu Nagrade koje je imenovala Skupština grada Beograda.

Pre donošenja odluke o nagradi, lista predloženih kandidata koji ispunjavaju uslove objavljuje se u dnevnim listovima najkasnije do 15. marta 2011. godine.

Dodatne informacije putem telefona: 3216-000 i 3229-678.

II – NAGRADA GRADA BEOGRADA ZA STVARALAŠTVO MLADIH

Nagrada grada Beograda za stvaralaštvo mladih dodeljuje se za delo koje predstavlja najvrednije ostvarenje u naučnom i umetničkom radu učenika i studenata.
Nagrada se dodeljuje pojedincu ili grupi ako su određeni rezultati postignuti grupnim radom.
Nagrada se može dodeliti istom licu više puta. Nagrada je nedeljiva.
Nagrada se dodeljuje za delo koje je postalo dostupno javnosti prvi put na teritoriji grada Beograda u periodu od 1. januara do 31. decembra 2010. godine. Pod delom koje je postalo dostupno javnosti podrazumevaju se samostalni radovi učenika ili studenata, koji predstavljaju doprinos u određenoj oblasti nauke, originalno tumačenje nekog problema, delimično ili potpuno novo rešenje praktične primene određenih naučnih rezultata ili umetničko dostignuće koje se po vrednosti naročito ističe.

U jednoj godini dodeljuju se dve nagrade, i to jedna za naučni a druga za umetnički rad mladih.
Predloge za nagradu mogu podneti stručna tela univerziteta, fakulteta, viših škola, srednjih i osnovnih škola, stručne i naučne institucije, ustanove i preduzeća, ukoliko je rad koji se predlaže za nagradu nastao u njima ili na određeni način povezan sa njihovom delatnošću, i pojedinci.

Predlozi se dostavljaju u pisanoj formi, sa obrazloženjem, podacima o kandidatu, stvaralaštvu, opisu rada i postignutim rezultatima.
Uz predlog se prilaže dokumentacija (dva primerka dela, kataloga, kasete, crteži, projekti, odnosno odgovarajuća dokumentacija ako po prirodi stvari delo nije moguće dostaviti, radna biografija kandidata; kritike, stručna mišljenja, koja se nakon odlučivanja o nagradi ne vraća predlagaču.

Predlozi za dodelu nagrade grada Beograda dostavljaju se Pisarnici Gradske uprave grada Beograda, Trg Nikole Pašića br. 6 sa naznakom: Nagrada za stvaralštvo mladih – Sekretarijat za obrazovanje .

Rok za podnošenje predloga za dodelu Nagrade grada Beograda je 20. februar 2011. godine.

Odluku o dodeli nagrade donosi odgovarajuća komisija.
Pre donošenja odluke o nagradi, lista predloženih kandidata koji ispunjavaju uslove objavljuje se u dnevnim listovima najkasnije do 15. marta 2011. godine.

Dodatne informacije putem telefona: 3216-000 i 3229-678.
Art Attack 2011

Festival koristi angažiranu književnost kao formu koja može utjecati na javno mnijenje i potaknuti pozitivne promjene u društvu. Nakon dva uspješna izdanja, festival se proširio na više od dvadeset zemalja diljem svijeta i stekao priznanje brojnih kulturnih institucija u Hrvatskoj i šire. Ovogodišnja tema su “djeca”, a autori mogu sudjelovati u dvije kategorije.

Kategorija A: Sudjeluju autori do 30 godina starosti koji pošalju svoje radove (najviše tri pjesme) na hrvatskom i/ili engleskom jeziku na gore navedenu temu.

Kategorija B: Sudjeluju djeca osnovnoškolske dobi koji pošalju svoje radove (najviše tri pjesme) na hrvatskom i/ili engleskom jeziku na temu “Svijet u kojem živim”.

Svi radovi se šalju na e-adresu art.attack.fest@gmail.com Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript najkasnije do 15. ožujka 2011.

Stručni žiri odabrat će 30 najboljih radova, po 15 iz svake kategorije, koji će biti obavljeni u dvojezičnom zborniku. Uz radove je potrebno priložiti i osnovne podatke o autoru: ime i prezime, datum i mjesto rođenja te kratku biografiju. O rezultatima natječaja autori će biti obaviješteni do kraja ožujka 2010.

Festival će trajati tjedan dana i obuhvaćati zbivanja poput: predstavljanje zbornika, čitanje poezije, gostovanje nagrađenih pjesnika, radionice s djecom, kazališne predstave, filmske projekcije te predstavljanje udruga i organizacija koje sudjeluju u projektu.

Nagrađeni autori bit će pozvani da sudjeluju u zbivanjima u Zagrebu, Splitu i Šibeniku početkom lipnja 2011.


Нема коментара: