среда, 26. мај 2010.

Predstavljanje Kikinda Shorta u Somboru


Kikinda short – The end of the long tour!

U proteklih mesec dana festival kratke priče Kikinda Short je uz podršku Fondacije Hajnrih Bel obišao nekoliko gradova u Srbiji. Nakon Kikinde, Zrenjanina i Pančeva, festival je predstavljen u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu dok je za završetak akcije planiran Sombor.

- Cilj ove turneje je da upoznamo zainteresovane sa rezultatima koje smo postigli za pet godina koliko postojimo. – kaže Srđan Papić, koordinator projekta.

- 2005. smo imali devetoro gostiju iz četiri zemlje, a ovog leta će ih biti preko četrdesetoro iz 18 država.- nastavlja Papić. - Siguran sam da smo napravili ogroman uspeh. Ove godine smo imali specijalan nastup na Sajmu knjiga u Lajpcigu, kontaktiraju nas urednici čuvenih izdavačkih kuća kao što su Blumzberi ili Fejber i Fejber i traže da dovedemo njihove autore. Pisci koji su osvojili najprestižnije nagrade kao što su Gardijanova ili Nagrada Samerset Mom, odmah pronalaze termin da dođu u Kikindu iako je uobičajeno da se ljudi sa takvim biografijama bukiraju godinama unapred. Takvih primera ima još mnogo Sa ovom turnejom želimo da odemo korak dalje. Planiramo da kod nas razvijemo ono što se zove kulturni turizam. Namera nam je da na festival doputuje publika iz drugih gradova jer je prilika da se uživo čuju ovako dobri pisci zaista retka. – završava Srđan Papić

Neposredan povod za gostovanje je izlazak četvrte festivalske knjige. Knjiga je štampana obostrano, s jedne strane su premijerno objavljene priče učesnika poslednjeg festivala dok se sa druge nalaze zapisi pripadnika rokenrol miljea u Srbiji. Uz knjigu ide i film snimljen na prošlogodišnjem festivalu.

Više o knjizi govori Srđan Srdić, urednik festivala Kikinda Short:

- Za knjigu sa pričama učesnika četvrtog izdanja festivala KIKINDA SHORT vlada izuzetno interesovanje. Očigledno je da smo uspeli da na najbolji način odgovorimo očekivanjima publike naklonjene kratkoj proznoj formi. Na jednom mestu su sabrani različiti, ponekad čak i suprotstavljeni senzibiliteti, pripovedački stavovi, kao i najraznovrsnije mogućnosti koje kratka priča u sebe uključuje. Dokumentarni film snimljen tokom prošlogodišnjeg festivala izaziva veoma emotivne reakcije onih koji su pratili nastupe autora u Kikindi i Beogradu, ali i vidljivu znatiželju onih koji nisu. Nadamo se da, nakon iskustva čitanja knjige, ovi drugi takav propust neće ponovo napraviti. – ističe Srdić.

Promocija u Somboru je zakazana za 4. jun. Jasmina Vrbavac, Mirjana Đurđević i organizatori će se nastupiti u Kulturnom centru u 19h.

Izdavanje knjige je finansirala Fondacija Hajnrih Bel a kofinansijer je Pokrajinski sekretarijat za kulturu.


Нема коментара: