понедељак, 15. март 2010.

NOVA KNJIGA!!! LAJPCIG!!!





Knjiga sa četvrtog festivala kratke priče i odlazak autora Kikinda šorta na Sajam knjiga u Lajpcigu

Iz štampe je upravo izašla četvrta knjiga sa festivala kratke priče „Kikinda šort” pod naslovom „Meni pričaš!?”. Knjiga se sastoji od tekstova sa samog festivala održanog u junu prošle godine, kao i od priča koji su povodom događaja „Kikinda rock sho’t” napisali poznati muzičari, rok kritičari i pisci čije je priče teško zamisliti bez rokenrol muzike u pozadini. Počasno mesto u festivalskom delu knjige zauzimaju škotski autori, među kojima se ističe Rodž Glas, dobitnik nagrade „Samerset Mom” za 2009. godinu. Pored njega, tu zemlju predstavljaju još priče Sofi Kuki i Alana Biseta. Ljubitelji kratkog žanra mogu pronaći i tekstove Vesne Lemaić iz Slovenije, Rumene Bužarovske i Dimitra Samardžijeva (Makedonija), Kristijana Greča i Judit Agneš Kiš (Mađarska), Andree Pisac, Slađana Lipoveca i Radeta Jarka (Hrvatska), Lejle Kalmujić (BiH) te Dragane Dukić, Danijele Kambasković Sojers, Srđana V. Tešina, Slobodana Bubnjevića, Igora Marojevića, Mirjane Đurđević, Ivana Mrđena i Pece Popovića iz Srbije.
U „Kikinda rock sho’t” odeljku nalaze se priče Snežane Golubović, Pece Popovića, Vladimira Đurića Đure, Petra Janjatovića, Dejana Cukića, Vudu Popaja, Mome Rajina, Bogice Mijatovića, Duleta Nedeljkovića, Vladislava Bajca i Mihajla Pantića.
„Dobre stvari jedna drugu preporučuju.”, izjavio je Srđan Srdić, urednik festivala. „ Napravili smo dobru knjigu, imamo dobar zapis sa dobrog festivala. Nadamo se da će publika uživati.”
Knjiga je štampana dvostrano i uskoro bi trebalo da se nađe u svim većim knjižarama.
Izdavanje knjige podržala je fondacija „Hajnrih Bel” a sufinasijer je Pokrajinski sekretarijat za kulturu AP Vojvodine.

Ove nedelje festival gostuje na čuvenom Sajmu knjiga u Lajpcigu. Autori će zajedno nastupiti u okviru programa „Balkan nacht” u lajpciškom bioskopu pred više stotina ljudi. Pored ovoga, svako od autora će pojedinačno biti predstavljen kroz više različitih programa, tako da će neki od njih imati i po pet nastupa.
„Sajam knjiga u Lajpcigu je najznačajniji književni događaj u Evropi,” kaže Srđan Papić, koordinator projekta. „Dovoljno je samo reći da je akreditovano tri hiljade novinara. Ovo je izvanredna prilika za autore iz takozvanih malih književnosti da se predstave stranoj publici. Nemčka je inače vrlo otvorena za prevodnu književnost i ovo je šansa koju bismo morali da iskoristimo za popularizaciju naših autora. Mi smo i ove godine mogli da povedemo još nekolicinu autora iz Srbije da smo imali sredstava. Na žalost, osim opštine Novi Pazar koja je finansirala odlazak Enesa Halilovića, niko nam nije pomogao, tako da nam je nekoliko mesta propalo. Nadamo se da će ubuduće institucije zadužene za promociju naše kulture pokazati više sluha za ovakve projekte.”
Kao autori Kikinda shorta u Lajpcig putuju Andrea Pisac (Hrvatska), Vesna Lemaić (Slovenija), Melina Kamerić (BiH), Igor Isakovski (Makedonija) te Vule Žurić, Enes Halilović i Srđan Papić iz Srbije. Gostovanje finansiraju fondacije Traduki i Robert Boš i slovenačka Javna agencija za knjigu, dok Ministarstvo kulture Republike Srbije i Opština Kikinda ili nisu uopšte odgovorile na zahteve ili nisu odobrile sredstva.
Kikinda short će sigurno učestvovati na lajpciškom sajmu i 2011. godine.

Konferencija za štampu povodom ova dva događaja biće održana u Kikindi, u utorak, 16. marta u Narodnoj biblioteci „Jovan Popović” u 14 i 30h.

Нема коментара: