субота, 3. октобар 2009.

Milarić laureat nagrade "Đura Đukanov"

Milarić laureat nagrade "Đura Đukanov"



Literarna nagrada "Đura Đukanov" Narodne biblioteke "Jovan Popović" iz Kikinde za najbolji neobjavljeni rukopis zbirke pripovedaka dodeljena je ove godine Ivici Milariću (1983) iz Novog Sada.



Saopštenje žirija za nagradu "Đura Đukanov"



Žiri za književnu nagradu "Đura Đukanov", na sastanku održanom u Kikindi 2. oktobra, doneo je odluku da nagradu "Đura Đukanov" za 2009. godinu dodeli Ivici Milariću iz Novog Sada za prozni rukopis "Novosadska zadovoljstva".

Među malim brojem rukopisa koji su pristigli na ovogodišnji konkurs za književnu nagradu "Đura Đukanov", rukopis Ivice Milarića "Novosadska zadovoljstva" izdvojio se urbanim glasom kojim autor preispituje svakodnevicu savremenog grada ispunjenu prazninom u egzistencijalnom vakuumu. Pripovedajući iz pozicije generacijskog iskustva, Milarić pokazuje ironijski otklon i svest prema sopstvenom tekstu kroz poigravanje žanrovima, korišćenje subkulturnih modela i žestok i nekonvencionalan jezički izraz.



Žiri za nagradu "Đura Đukanov" činili su Gojko Božović, Jasmina Vrbavac i Vladimir Arsenić.



O autoru



Ivica Milarić je rođen u Novom Sadu 1983, gde je završio osnovnu i srednju školu. Trenutno je apsolvent na Filozofskom fakultetu, pri katedri za psihologiju.

Pisanje ga je zainteresovalo tokom srednje škole, kada je počeo paralelno da se bavi novinarstvom. Najviše, iako ne isključivo, piše u žanrovima "meke" naučne fantastike i moderne fantastike.

Do sada je objavljivan u niškom časopisu "Gradina", u kruševačkom nedeljniku "Grad", u zborniku "Najkraće priče 2008" i zbirci "Tragovima bosanskog kraljevstva" u BiH.

2008. godine osvojio je treće mesto na međunarodnom festivalu "Mihail Babinka" u kategoriji proze autora do 30 godina.



O nagradi



Dosadašnji dobitnici nagrade "Đura Đukanov" su: Branislav Ćurčić iz Sombora, za 2005. godinu, Marica Puškaš iz Novog Sada, za 2006. godinu, Biljana Ćućko iz Batajnice, za 2007. godinu i Dragana Dukić iz Kikinde, za 2008. godinu.



Nagrada "Đura Đukanov" se sastoji od štampanja knjige džepnog formata, broširanog poveza, u tiražu od 350 primeraka.



Nagrada će zvanično biti uručena laueratu u Narodnoj biblioteci "Jovan Popović" 19. januara 2010. godine, na dan rođenja Đure Đukanova, značajnog banatskog pisca.

Нема коментара: