недеља, 25. јануар 2009.

KIKINDA SHORT – treća knjiga

U organizaciji festivala kratke priče u Srbiji upravo je objavljena knjiga „PRIČAJ MI... Kikinda short -version 3.0”. Knjiga sadrži izbor priča dvadesetoro autora iz sedam evropskih zemalja. Zemlju -specijalnog gosta Veliku Britaniju predstavili su renomirani mlađi pisci čije prikaze knjiga objavljuju magazini poput Gardijana i Indipendenta. Piter Hobs se našao u užem izboru za The Whitbread First Novel award, The John Llewellyn Rhys award (obe 2005.) i The International IMPAC Dublin award (2007.), dok je Kler Vigfol prošle godine osvojila najunosniju nagradu za kratku priču na svetu.

“Posebno nam je drago”, ističe Srđan Papić, koordinator festivala, “što se u knjizi nalazi i priča “Brojevi“ za koju je BBC Kler Vigfol isplatio 20.000 funti. Smatramo da je ovo odlična prilika da rame uz rame stanu regionalni i anglosaksonski pisci. Osnovna ideja organizatora festivala je od početka i bila da pokaže domete u kratkom žanru i da omogući priliku tzv. “manjim” književnostima da se uporede sa onim što dolazi iz dominantnih literarnih centara. U trećoj knjizi se tako mogu naći autori iz Londona, Vroclava, Ljubljane ili Kikinde i čitaoci imaju lepu mogućnost da sami provere ko koliko vredi u književnom smislu.”

Pored troje britanskih autora, u knjizi se nalaze priče Martina G. Vanka i En Koten iz Austrije, Damira Šabotića, Meline Kamerić (BiH), Gorana Bogunovića, Andrije Škarea (Hrvatska), Agnješke Klos, Joane Rošak (Poljska), Polone Glavan (Slovenija) i Zvonke Gazivode, Bojana Babića, Srđana Srdića, Biljane Ćućko i Marka Šelića – Marčela iz Srbije. Specijalni gost trećeg Kikinda šorta bio je Nenad Šaponja koji je za gosta iznenađenja odabrao Danila Nikolića.

Promocije knjige su zakazane za ponedeljak, 26. januar u Narodnoj biblioteci Jovan Popović u Kikindi, dok će se 27. neki od autora predstaviti u Kulturnom centru Beograda, u galeriji Artget od 19 časova.

Medijski sponzor festivala je nedeljnik Vreme.

Priređivač knjige bio je Srđan Srdić dok je organizator festivala Narodna biblioteka Jovan Popović u Kikindi.

Нема коментара: